vBulletin counter
Senaste från forumet

Här är du just nu: Hem / Bra att veta, Lagar / Vad ska jag betala i skatt?

Vad ska jag betala i skatt?

Under denna period är många av våra ungdomar ute och sommarjobbar, vissa har redan avslutat sin period medan andra precis börjat – lagom fram till skolstarten.

Vi som arbetar aktivt med att bidra med svar till ungdomarnas frågor, har märkt av ett markant tryck med frågor till vår e-postadress. Vi tycker det är jättekul men vill också försöka sammanställa svar på de frågor som ställts mest. De vanligaste frågorna vi fått in är:

  1. Vad ska jag betala för skatt?
  2. Hur mycket kommer jag att tjäna?

Det är kul att vi fått ert förtroende och hoppas det beror på vår lojalitet där vi lägger just dig som ungdom i fokus. Att ni dessutom ser en möjlighet att fråga oss om hjälp, gläder oss något oerhört! För att underlätta era frågor och ge snabbare svar, har vi här tänkt publicera svaren på de vanligaste frågorna som kommer in till oss per e-post.

Hur mycket skatt ska jag betala?

Du som sommarjobbar och tjänar 18 199 kr eller mindre under 1 år, slipper betala skatt!
Om du vet att du inte kommer tjäna mer än detta belopp, kan du skriva ut ett intyg och lämna den till din arbetsgivare för att undvika betala skatt på din lön från sommarjobbet. Detta skall du helst göra innan du börjar ditt sommarjobb.

Om du inte hade en aning om detta tidigare, kommer du att bli tvungen att betala skatt för lönen du får. Däremot kommer du få beloppet för skatten återbetald till ditt konto under nästkommande års skattedeklaration, så pengarna försvinner inte. Se det som en framtida besparing!

Som ungdom, kan du ansöka om skattejämkning utan e-legitimation. För information om skattejämkning rekommenderar vi er att läsa mer på Skatteverket.se (direktlänk här).

Hur mycket kommer jag tjäna?

Hur mycket pengar du kommer tjäna, kan vi omöjligt besvara utan ert underlag. I regel bör du räkna ut antalet betalda timmar du har och multiplicera det med antalet dagar du kommer att arbeta, därefter multiplicerar du antalet timmar under hela perioden med din timlön – det är vad du kommer att tjäna! Understiger beloppet 18 199 kr, slipper du dessutom betala skatt på beloppet om du lämnat in ett intyg till din arbetsgivare, i annat fall får du beloppet åter vid kommande års skattedeklaration.

Har du fler frågor som berör skatt på din lön från sommarjobbet, eller hur mycket du kommer att tjäna? Tveka inte en sekund på att kontakta oss.

Bästa hälsningar
Joel

Taggar:

Skriv en kommentar

Namn

E-post

Hemsida

Copyright © 2011-2012 Sommarjobb – Så fixar du sommarjobbet!.
Alla rättigheter reserverade.
Web Analytics